onsdag 15. april 2009

Påskeferie – herlig!!

Det er av en eller annen grunn alltid herlig med ferie :-) Nå har det vært ganske mange dager fri, og jeg har brukt alle fullt ut til bare kos og hygge.  Masse skigåing, strikking, lesing, fotografering ++.  Håper dere andre også har hatt det bra. 

Påsken startet med knallvær.  Bella og jeg reiste noen dager før SH og hadde mange fine skiturer.  Som også var litt slitsomme……..

05042009186 003

Pus hadde det også bare helt enormt.  Siden vi var oppe og måkte taket i vinter, var det bart nå.  Og det var nok godt og varmt der oppe.  Såpass at det var like før han datt ned da han rullet seg rundt og malte som en katt!!!!!

Så kom SH opp og med det det dårlige været – dessverre.  Nei da.  Det var 1 døgn med regn og tåke.  2 halve dager.  Det klarnet opp i løpet av turen og ble ganske så fint.  Da la vi skiene på hylla og gikk oss en tur ved Buvann med bålbrenning, fotografering og ganske mye sjokolade og kaffe :-)

Og da fikk man tid til å se på litt annet enn hvite vidder og skispor.  Bare se hvor mye fint vi så:

039

Furua er i full gang.  Med lite jord og karrige forhold, og allikevel klarer de å bli så vakre!

 023 025

Regndråpene er bare vakre.  Det kommer litt dårlig frem på disse små bildene, men forstørrer du dem så syns det bedre :-)

027

 032 

Og bjørkenever i snøen.  Kjempefint.

Ellers trenger vi ikke bekymre oss for matauken i høst hvis det skulle vise seg ikke å bli verken tyttebær eller krekling.  Det er masse rester igjen fra ifjor:

 

 049 120

 

Husker dere forresten der jeg tok bilder fra samme sted til forskellige tider av døgnet?  Her er det i tåke og ser litt annerledes ut:

028

 

FLORAEN

Floraen på fjellet ligger jo enda litt i dvale.  Men – mose og lav har begynt å vise seg frem.  Snøen på fjell og steiner har smeltet.  Og det er kjempegøy å vite litt om hva man ser.  Her er et lite lynkurs i noen få som man oftest ser.  Også her hjemme :-)

044

Torvmose - (Sphagnum) vokser i høyden og dør i bunnen, dvs. myra vokser i høyden, eller tjernet fylles igjen.

 095

Snømerkelav (Parmelia olivacea) – vokser alltid på stammen av fjellbjørk, men ikke under gjennomsnittlig snødybde.

069093 

Kildemose (Pohlia, Bryum, Philonotis) – spesialisert på å klare seg med kaldt og oksygenfattig vann.

088

Kartlav (Rhizocarpon geographicum) – den vanligste lavart.  Gulgrønn farge, tett i tett dekket med soppens svarte formeringsorgan.

 

070

Kranslav (Parmelia centrifuga) – vokser nesten alltid på store steiner. Særlig sure bergarter.  Brer seg utover i et radierende mønster, og dør i bakkant.  Soppens rødbrune formeringsorgan er vanlig i bakre del av laven.

 111 103

Reinlav (Cladonia rangiferina) – fins to arter – grå og gul.  Fins over hele landet og langt over skoggrensen.

 

 118 

Kvitkrull (Cladonia stellaris) – minner og den lyse reinlaven, men toppgreinene vokser i alle retninger.  Viktig beiteplante for reinen.

101

Og her mange typer samlet på ett sted.  Hva er hva?????????

Vi snakkes :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar