lørdag 8. august 2009

Island

ENDELIG – fikk jeg se Island.  Lenge hatt lyst til å reise dit.  Og det var verdt turen.  Absolutt.  Kan anbefales alle.

Vi hadde leid bil for å komme oss litt rundt og det angrer jeg ikke på.  Vi har sett MASSE.  Her er utdrag fra noe av det vi har sett.

Fil:Map of Iceland.svg

Reykjavik og nabokommunene har ca 2/3 av befolkningen på 300 000 innbyggere.

HVERAGERDI

Første dagen dro vi ut til Hveragerdi. En by ca. 45 km fra Reykjavik med ca. 1700 innbyggere.  Denne byen kalles “drivhusbyen” eller “blomsterbyen”.  Driv- og veksthusene er oppvarmet av jordvarme og det dyrkes både grønnsaker og blomster.  Og i parken midt i byen har de virkelig pyntet opp ved hjelp av islandske kunstnere.

Island 015 Island 013

 Island 020 Island 021   

Island 010

Island 027

 

 

 

Mange hadde veldig flotte hager, bare se på dette inngangspartiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videre oppover i dalen var det som dere ser av skiltet, ganske “hot”.  Det var stort sett satt opp tau rundt de varme kildene, men det var bare å skritte over hvis man ønsket, så her gikk man på eget ansvar.

Island 037

I bakgrunnen hvor det er så frodig, ligger landbrukshøyskolen (Landbúnaðarháskóli Íslands). Grunnlagt 1. januar 2005.  He he.  Så de har vel store planer for fremtiden!! 

På vei gjennom “hagen” på landbrukshøgskolen kom det røyk opp mellom steinhellene som var lagt som en sti.  Og måtte vi ikke prøve?  Og se om det var varmt?  Men hvor varmt??  Åja – skikkelig varmt!!!!!!!!!

“Skogen som en gang var på Island ble hugget ned til hus og brensel og ødelagt av vulkanutbrudd. Bare bjørkekratt vokser naturlig på Island i dag. Islendingene kaller det skog. Norske ungdommer reiste til Island i 60-årene for å plante ny skog. Særlig på nordøstlandet Hallormstadir kan vi se resultater av skoghjelpen. Det er veldig viktig for Island å bygge opp ny skog for å stoppe jorderrosjonen og for å skaffe hus og veier til folk og fe.”

Island 045

KERID

Kerid er et gammelt eksplosjonskrater. Den er nå fylt med vann, en grønn innsjø med bratte vegger.  Krateret er 55 meter dypt, 270 m langt og 170 m bredt.

Island 052 - Kopi

Island 058

STROKKUR

Strokkur har utbrudd hvert 2–6 minutt, hvor den spruter kokende vann opp i en høyde av opptil 20 meter.  Denne ligger i nasjonalparken Geysir.

Island 084

 

  

  Stille før …………….

 

 

 

 

 

Island 077Island 078Island 079Island 080

Island 085

 

 

Denne var jo bare søt da!  Den spruter ikke, bare bobler.

 

 

 

 

På en restaurant i nærheten holdt de på å pynte opp litt på utsiden.  Og lavastein er jo det eneste som fins.  Men jammen om ikke det var fint.  Her gjensto litt beplantning, så det kommer til å bli kjempefint :-)

Island 060

GULLFOSS

Dette er en fredet foss, 120 km nordøst for Reykjavik. Den har en en høyde på 32 meter, fordelt på to fall. Det øverste har et fall på 11 meter og det som er litt lenger nede har et fall på 21 meter. Nedenfor fossen er juvet over 70 meter dypt.

Island 105

Og her var utsiktspunktet fra en restaurant som lå på toppen. Språket deres er veldig morsomt egentlig.  Veldig mye var greit å forstå når man vet hva det dreier seg om, men når de prater er det litt værre………

Island 098

Þingvellir nasjonalpark

På vei hjem kjørte vi rundt i nasjonalparken, rundt Þingvallavatn. Nasjonalparken er opptatt i UNESCOs verdensarvliste.  Plassen betraktes som det stedet hvor islendingene holdt sitt første landsting. Tinget fungerte også som domstol.

Det ble litt lite bilder herfra, det var sent og vi var trøtte………  Men her ser dere også bilen vi leide

Island 117 

På vei hjem undret vi oss over at det ikke fantes et skilt hvor det sto: “Senk farten – motgående hester i DIN kjørebane”.  Hi hi.  Her er de ihvertfall, sånn ganske plutselig :-)

 Island 109

Og solnedgangen :-)

Island 118

Dag 1 ferdig.  Og vi var kjempefornøyd.

Neste dag:

Den midtatlantiske ryggen

 Island 165 Island 167

Grensen mellom de to platene som Europa og Amerika ligger på.  Platene blir dratt fra hverandre, og i den sprekken som oppstår, blir det stor vulkansk aktivitet. Sprekken går tvers over Island og beveger seg med 2 cm i året. Det betyr at Island slites mellom Europa og Amerika.

Når platene beveger seg, blir det jordskjelv. Noen ganger merkes de godt, og det blir skade på bygninger og veier. Men som oftest kjenner islendingene ingenting. Men når den flytende steinmassen som ligger under jordskorpa, magmaet, når opp til overflaten i sprekkene - da merker islendingene det godt. For da blir det vulkanutbrudd!

Island 170Island 171 

Og midt oppi alt det svarte forundrer vi oss over at noe i det hele tatt kan leve…………..

Island 173  Island 180

Island 047

GARDSKAGI

Kjent for mange forskjellige typer fugler.

Island 140 Island 143

GRINDAVIK

Her er det stor fiskeindustri.  Flesteparten av de 3.000 innbyggerne jobber i denne industrien.

Þorbjörn

Fjelltopp med god utsikt.  Og vi opp!!!

Island 208  Island 217Island 209

 

 

Her får man en liten formening om hvor flatt det er og hvor mange km man kan se fremover når man kjører…….

Island 156

 Island 184      

Og rørsystemet midt ute i intet er jo imponerende!!

 

 

 

 

 

DEN BLÅ LAGUNE

Nærmere beskrivelse trengs vel ikke :-)  Vannet holdt ca. 38 grader så til og med finnmarkingen badet………

Island 206

Island 192  Island 194

HEKLA

Navnet kommer av norrønt: 'kåpe med hette'. Hekla er en av Islands aktive
vulkaner, og en av de mest berømte i hele verden. Den er ca 1500 høy.

Hekla kan ses fra et stort område. Siste utbrudd i fjellet var i februar 2000 og da kunne geologer forutsi utbruddet 15 minutter før det begynte.

Vi hadde vurdert en gåtur oppover, men for å komme inn med bil trengte man en 4-hjulstrekker.  Veiene er merket der hvor du trenger det.  Og vi hadde bare leid en vanlig bil, så det stoppet seg selv.

Island 239 Island 233 

Disse formasjonene så på vei hjem fra Hekla.  Det er rett og slett sand som har bygd seg opp pga. været.  Det smuldret i hendene mine da jeg tok på det :-) Island 240

SELJALANDSFOSS

En av de mest kjente fossene på Island.  Den har et fall på 60 m og man kunne gå bak den.  Veldig bra.

Island 266   Island 248

Bak fossen var det veldig frodig – og litt vått……..Island 264  Island 263

På veien kunne jeg bare ikke dy meg for å stoppe å snakke litt med denne gjengen:

Island 284 Island 278 Island 280 Island 283

Sånn mens jeg er inne på hunder.  På Island var det en egen odde satt av til hundelufting.  Juuuhuuuu…..   Det var til og med merket av på kartet.  Og hvem måtte ikke dit for å sjekke??????  Og hva møtte vi?????  JO – BL.A. EN ROTTWEILER……… Jeg ble så glad at jeg glemte å ta bilder av den.  Går det an??????

Island 297

BOTANISK HAGE

Her utdyper jeg ikke mye om den.  Vi hadde fartet rundt hele dagen, begynte å bli slitne og SH skjønte ikke hvorfor jeg skulle fly rundt å ta bilder av busker og trær vi også hadde hjemme.  Her gikk det fort unna.  Det blir et eget avsnitt for de spesielt interesserte litt senere utpå.  Fikk ihvertfall tatt noen bilder……..

Island 334

Island 349    Island 326 

REYKJAVIK

Siste dagen gjorde vi byen.  Surret rundt, spiste, shoppet og bare koste oss. På kvelden en liten kjøretur ut til Akureyri.

Her noen bilder fra vandreturen.  

De fleste husene var av mur eller av malt bølgeblikk.  Vet ikke om det var bølgeblikk, men ihvertfall det jeg husker fra de gamle garasjene :-)  Og noen hus var begynt å ruste………

 Island 360 Island 139 

Island 123 Island 122

Island 219

 

De var veldig opptatt av skulpturer, de fantes overalt.  Det var til og med en egen park.

 

 

 

 

 

  Island 371

Den store handlegaten. 

LAUGAVEGUR

Her var det ingen kjedebutikker nei.  Kun design-butikker.  Og billig var det heller ikke……..  Men såååå mye fint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Island 006

 

Litt mat og drikke :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Island 368 - Kopi

Island 368 - KopiIsland 367

Rådhuset

  Island 365

Et par bilder av noen biler som imponerte oss.  Litt større dekkdimensjon enn det vi har her hjemme.  Og den ene var jo litt morsom fordi skiboksen på taket liksom ble litt liten…..

Island 050 Island 133

Og et siste bilde fra kaia i byen :-)  Takk for oss :-)

Island 131

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar